"VvE’s weten ons goed te vinden”

Sinds adviseur Erik Veldman in 2007 bij het Servicepunt startte, zag hij de manier van werken ingrijpend veranderen. In plaats van een projectmatige commerciële aanpak in achterstandswijken werd het Servicepunt in de loop der jaren onderdeel van de gemeente Schiedam. Het Servicepunt werkt nu stadsbreed aan de verbetering van de bestaande woningvoorraad. Ook verlangt het Servicepunt minder van bewoners dat zij zelf in actie komen en werkt zij in plaats daarvan vraaggestuurd. “Maar de belangrijkste verandering is wel dat de focus niet meer alleen ligt op het wegwerken van achterstallig onderhoud. Schiedammers weten ons steeds beter te vinden met vragen over allerlei vormen van onderhoudswerkzaamheden zoals funderingsherstel en het verduurzamen van de woning”, licht Erik toe.
VvE’s komen naar ons toe
Erik is ervan overtuigd dat juist deze stadsbrede en veelzijdige aanpak ervoor zorgt dat bewoners van grondgebonden woningen en VvE’s hen goed weten te vinden. Bovendien is de aanpak van het Servicepunt persoonlijk. “Wij zitten met een fysiek en goed bereikbaar kantoor in de stad. Voor veel afspraken gaan we naar bewoners toe en we weten bij bijna ieder adres welke woning daarbij hoort: is het een appartement of grondgebonden woning, vooroorlogs of nieuwbouw, etc. Bewoners waarderen deze persoonlijke benadering.”
Wat ook helpt is dat het Servicepunt bewoners steeds meer diensten biedt, vervolgt de adviseur. Bewoners van grondgebonden woningen en VvE’s kunnen bij het Servicepunt aankloppen voor bijvoorbeeld hulp bij funderingsherstel, financiering, uitvoering van projecten, energiebesparende maatregelen en isolatie. Ook is er sinds ruim een jaar een uitleenservice voor meetapparatuur. Deze apparatuur helpt bewoners bij het verduurzamen van hun woning: denk aan warmtecamera’s, CO2-meters, etc. “Juist doordat de gemeente Schiedam zoveel verschillende diensten aanbiedt, bereiken we veel bewoners van zowel grondgebonden woningen als van VvE’s”.
"Het is mooi om te zien hoe bestuurders en leden van VvE’s met ons advies door de bomen het bos weer zien.”
Het zijn wel vooral de grote VvE’s die bij hen aankloppen, benadrukt Erik. In Schiedam bestaat 80% van de ongeveer 1700 VvE’s uit kleine verenigingen die twee tot drie appartementen onder hun beheer hebben. Erik: “Deze kleine verenigingen zijn vaak slecht georganiseerd. Ook hebben zij vaak de kennis en middelen niet in huis om te verduurzamen.” Om ook deze groep naar zich toe te trekken, publiceert het Servicepunt iedere maand een volledige pagina in Het Nieuwe Stadsblad. Hierin staat bijvoorbeeld informatie over nieuwe regelingen en subsidies voor renovatie en verduurzaming.
Onafhankelijke rol
De grotere VvE’s die bij hen aankloppen, weten vaak niet waar ze moeten beginnen met verduurzamen, merkt Erik. “Beheerders of bestuurders van VvE’s hebben bij verduurzaming vaak het gevoel dat zij van alles moeten terwijl hun budget beperkt is. Omdat wij niet gebonden zijn aan aannemers of leveranciers kunnen wij objectief advies geven en hen laten zien dat niet alles in een keer hoeft.” Het Servicepunt adviseert dan vaak te starten met laaghangend fruit: waar kun je energie besparen, is de isolatie van muren en ramen voldoende? “Stap twee is dan dat we samen gaan kijken of we het verwarmingssysteem kunnen verbeteren”, vervolgt de adviseur. “Het is mooi om te zien hoe bestuurders en leden van VvE’s dan door de bomen het bos weer zien.”
Die onafhankelijke rol van het Servicepunt helpt ook bij de besluitvorming over verduurzamingsmaatregelen tijdens een ALV, ziet Erik in de praktijk. Tijdens zo’n ALV komt hij vaak persoonlijk uitleggen wat de financieringsmogelijkheden zijn vanuit de gemeente. “Wat zo’n VvE ook beslist, wij hebben nergens een commercieel belang bij.” Op deze manier was Erik onder andere betrokken bij de verduurzaming van een flat met 90 appartementen en een VvE-complex van 40 appartementen dat werd aangepast naar een nul-op-de-meter gebouw.
VvE Platform
Heeft Erik nog een gouden tip voor andere gemeenten die aan de slag willen met verduurzaming van VvE-woningen? “Maatwerk bieden is heel belangrijk. Iedere VvE zit in een ander stadium. Grote VvE’s zijn bijvoorbeeld al verder dan kleine VvE’s.” Bovendien heeft iedere VvE weer te maken met een andere splitsingsakte, legt Erik uit. In een splitsingsactie is vastgelegd wat eigendom is van de VvE en wat van de bewoner. Omdat splitsingsaktes per situatie verschillen pakt een verduurzamingsmaatregel voor de ene VvE weer anders uit dan voor de andere VvE. Erik: “In oudere splitsingsaktes horen de kozijnen bijvoorbeeld bij de VvE, maar het glas niet. Als je dan als VvE wil isoleren moet iedere woningeigenaar voor zichzelf beslissen of het glas vervangen mag worden.”
Een VvE-platform dat is opgezet door VvE’s zelf kan ook helpen om VvE’s te betrekken bij verduurzaming, tipt Erik tot slot. In Schiedam bestaat zo’n platform. Dit is opgericht door een aantal bestuurders van VvE’s. Zij organiseren twee tot drie keer per jaar een informatiebijeenkomst voor andere VvE’s in de stad waarbij het Servicepunt altijd betrokken is. Erik: “Dat is een heel gemêleerd programma: de brandweer komt bijvoorbeeld langs om te spreken over veilige vluchtwegen. Of er is een bijeenkomst over waterstof als alternatieve verwarmingsbron. Op deze manier wordt er veel kennis gedeeld, ook over verduurzaming. In Schiedam werkt dit heel goed.”